Sinds half juli 2018 wonen wij in het Bolwerk, een appartementencomplex in Zutphen aan het Hoornwerk. Een aantal van de bewoners heeft bijzondere en/of creatieve hobby's. Schilderen, fotografie, maar ook weven, breien, tassen maken. Op 10 november 2018 was er onder de naam "Laat zien wat je kan" een expositiedag. De creatieve bewoners die dat wilden konden hun werk in hallen en gangen, maar ook gewoon in hun huiskamer aan medebewoners laten zien. Omdat mijn partner schildert en beelden maakt deed zij mee aan die expositiedag. Voor mij de kans een fotografisch beeld te schetsen van wat er zoal gemaakt wordt en zo ook een bijdrage aan de dag te leveren. Sommige foto's zijn verre van perfect, maar laten wel zien wat er gemaakt wordt en hoe het ten toon gesteld werd. Ik heb kans gezien twee deelnemers te missen, het breiwerk en het boekbinden, ik hoop dat gemis te corrigeren, en gelukkig is dat de 12e direct gebeurd.

11 november reageerde Jaap van de Visch dat hij graag wilde meewerken aan het completeren van alle geëxposeerde onderdelen.  De foto's van zijn boekbindwerk heb ik toegevoegd. Ook Zuzana Baakman Beckova nodigde me uit om foto's van haar werk te maken. Ook haar werk is nu te zien op deze pagina. Twee activiteiten zijn niet opgenomen, een lezing en het voordragen van gedichten van Willem Wilmink. Als ik er bij had kunnen zijn had ik ongetwijfeld foto's gemaakt, maar die achteraf maken is zinloos, op dergelijke foto's wil ik ook het luisterend publiek kunnen laten zien.

Uiteraard ben ik heel blij dat alle exposanten mij ter wille waren.

 

Marieke Naaijkens schildert en is een van de initiatiefnemers van de expositiedag. Hier geeft ze een workshop schilderen/tekenen.

Werk van Marieke

Josine Hulshof maakt leren tassen en tasjes. Daarvoor heeft zij oa. een langzame naaimachine aangeschaft, dat is nodig om het taaie materiaal te kunnen naaien.

Hier de vitrine met - een deel van - de mooie collectie die ze inmiddels heeft gemaakt.

Op verzoek van Josine hier ook een foto van haar kaartje.

Elly Nagtegaal maakt fijn en verfijnd knipwerk in zwart papier

Margreet Santink maakt soul-college kaarten en Art-jounaling, een mix van collage-achtige werkstukken in boekvorm met een sterk persoonlijke  invulling.

De twee hieronderstaande schilderijen zijn werk van Charlotte Claasen †, een oud bewoonster van het Bolwerk.

De beschilderde eieren zijn van de hand van Annie Bruis.

Groot of klein, elk ei is een kunstwerkje op zichzelf.

Pierre Bruis legt (grote) legpuzzels.3000 stukjes is geen uitzondering.

Chris Teunissen maakt foto's, dit is zijn Canon, gericht op de Walburgkerk. Veel van zijn foto's zijn natuurfoto's en reisfoto's.

fotoboeken en

zelfgeprinte foto's in een portfolio

Aart Post schildert en doet aan paliografie; hij zet oude teksten, 17e eeuws, om in leesbare teksten, hij verandert niets aan de inhoud door alleen de letters van de eeuwenoude teksten in hedendaagse letters 'uit te schrijven'. Dat doet hij als vrijwilliger van de historische vereniging in Zutphen.

Truus Post weeft, ze maakt prachtige sjaals en andere mooie en nuttige geweven stukken

Fantastische sjaal zou ik zeggen.

En wat dacht je hiervan, prachtig toch

Maryon Hekking schildert, maakt boekjes en tekent mandalas

Deze foto's laten het werk van Christine Daaleman zien, beelden en schilderijen van vrouwen. Haar motto is 'Geniet het leven'.

Jaap van de Visch bindt boeken, in zijn geval wil dat zeggen dat hij niet alleen het boek bindt, maar er ook een persoonlijke touch aan geeft en, heel bijzonder, dat hij voor sommige boeken ook een geheel op maat gemaakte 'verpakking' ontwerpt en maakt. De foto hieronder laat de op maat gemaakte lessenaar, ooit lezenaar, zien die Jaap voor dit boek maakte. Dichtgeklapt is het boek opgeborgen in de lessenaar.

Uiteraard kan een boekenpers niet ontbreken bij een boekbinder.

Ook voor dit boek maakte Jaap een speciale behuizing, de hoeken waarbinnen het boek ligt zijn opgebouwd met bordkarton en bekleed met leer. Ook deze behuizing kan worden dichtgeklapt.

Onderstaand boek is een boek over de grenslijn, 7 Belgen en 7 Nederlanders maakten elk een boek(je) over dat thema. Het bijzondere aan Jaap's bijdrage is dat elke bladzijde vier hoekjes heeft waar teksten of tekeningen  op het juiste formaat in geschoven kunnen worden, ouderwetse fotohoekjes, maar dan met de hand gemaakt.

Jaaps opus magnum is de 'out of the box box'. De opdracht was doe iets met 'out of the box' denken. Jaap maakte dus een constructie waarin hij plek maakt voor uiteraard het boek, maar ook voor alles dat voor het maken van de inhoud van de box noodzakelijk was. De ontwerpvoorbeelden, een aantekeningenboekje en andere zaken. Het betreffende boek is Het fregatschip Johanna Maria van Arthur van Schendel, de box is dan ook rijkelijk voorzien van decoraties die bij het verhaal van de Johanna Maria horen.

 

In de box een boek met ontwerpschetsen en tekeningen

De schelp die de schipbreukeling,  de hoofdpersoon van het boek, uiteindelijk rijkdom in de vorm van parels bezorgt, op de box.

Zuzana Baakman Beckova breit, en niet zomaar.

De oorbel-achtige dingen worden in het opgezette breiwerk gehangen om aan te geven waar van steek veranderd moet worden.

Deze zijden kous is een door Zuzana gebreide replica van een 17e eeuwse zijden kous. Het origineel is uit een scheepswrak in de buurt van Texel opgevist. Ze gebruikte bij 't breien pennen van 1 mm dikte waardoor superfijn breiwerk ontstaat. Ze maakte de kous tbv wetenschappelijk onderzoek naar de  techniek enz. uit de 17e eeuw. Het origineel kan niet voor onderzoek gebruikt worden, dat is te kwetsbaar. Eén klos breigaren is één kokon van de zijderups. De draad is  ongeveer 1200 mtr. lang, in de kous is ongeveer een halve klos verwerkt, de kous bestaat dus uit één zijden draad.

Om een goed resultaat te behalen breidde Zuzana eerst een schaalmodel van de voet van de zijden kous, iets dikker garen om goed de patronen en andere technische hoogstandjes te leren maken.

Breien doet Zuzana voor zichzelf, deze hoed bijvoorbeeld

Op mijn verzoek trekt Zuzana een van de door haar voor zich zelfgebreide jurken aan.

Patroonbladen en foto's van haar werkstukken zijn allemaal opgeslagen in mappen. Hieronder het patroon dat ze in de jurk die ze heeft aangetrokken gebruikt heeft.

En uiteraard wordt alles weer netjes opgevouwen.