Om de camper aangenamer te maken hebben we Hanzestadcampers,  het bedrijf dat alle onderhoud van de camper voor ons doet  een aantal dingen laten aanpassen. Het meest zichtbaar is het demonteren van het hefbed en daarvoor in de plaats extra kastruimte maken. Daarnaast is een craschbeveiliging op de gasinstallatie gebouwd. Topwerk zoals deze foto laat zien.

7-12-2018 halen we de camper op en gaan een korte trip naar Duitsland maken om er van te genieten. 

We rijden naar Ahaus, het weer is beroerd, en het is donker als we daar aankomen. Ik heb daar dan ook geen foto's gemaakt.

Omdat het weer zo beroerd is, en het nauwelijks beter wordt volgens de voorspellingen, doen we er lang over een bestemming voor de volgende dag te kiezen. We willen niet echt veel km maken en kiezen uiteindelijk voor Essen, in de natuur wandelen is geen optie, dus kiezen we voor een stad. We kennen Essen niet dus dat doen we dan maar.

8-12-2018, Essen is een van de vele steden in het Rurhgebied, vrijwel alle bebouwing is daarom relatief nieuw. Gelukkig is er een camperplek dicht bij 't centrum. De stroomvoorziening werkt niet echt, een paar uur stroom kost ons uiteindelijk €7,-  De CP is gelegen aan de Baedekerstrasse, toch leuk voor de reiziger met enig historisch besef

De route naar het centrum

Essen is een grote stad met een belangrijke culturele en commerciële functie, daarbij horen ook voetbalrellen en politieke conflicten. Op de dag dat wij er zijn is de politie buitengewoon druk met het voorkomen van vechtpartijen, vandaar dat zoals als hier onder het station, op verschillende plaatsen grote hoeveelheden Duitse ME klaar staat.

Aan de andere kant wandelen mensen gewoon op weg naar het centrum, en aangezien het december is betekent dat Kerstmarkt, en niet zo'n beetje ook.

Kerstmarkt is ook een soort kermis, met reuzenrad achter Kaiser Wilhelm I of II

De bischoppelijke kerk in Essen is zeker de moeite waard, hier een grote Menorah.

Hier drinken we koffie, de Tiramisu hier is de lekkerste die ik ooit geproefd heb.

Het stadhuis van Essen, grote stad met groot stadhuis.

Hier en daar een gebouw dat in '40-'45 niet aan puin gebombardeerd is.

Het slechte weer en een een beetje haperende kachel doen ons besluiten de 9e weer naar huis te gaan. Maar we gaan wel het  Folkwang Museum doen. Een gratis toegankelijk museum (voor de vaste collectie) voor moderne kunst, met dank aan oa. dhr. Alfried Krupp von Bohlen und Halbach.

Een prachtig museum, ontworpen door  David Chipperfield

Christine en Rothco

Ik fotografeer altijd graag de bezoekers in een museum, deze reus was een dankbaar onderwerp.

De zondagschool, maar dan anders.

Een wandgrote houtskooltekening, minstens 6x8 m2. Omdat het maken van echt goede foto's van kunst heel lastig is doe ik dat niet zoveel, voor dit werk van de Zwitser Marc Bauer maak ik graag een uitzondering.

Genoten van een geweldige collectie, dan weer naar huis.

Maak jouw eigen website met JouwWeb